عوارض مصرف هروئین (Heroin Drug Abuse) که از مورفین ساخته شده بسیار زیاد است. هروئین در دسته از داروها به نام اُپیوئید قرار می گیرد. متأسفانه در طی دهه گذشته میزان مرگ و میر ناشی از سوء مصرف و اوردوز با هروئین بسیار زیاد شده است.
بسیاری از افراد که دچار اعتیاد به هروئین شده اند ابتدا از مصرف بیش از حد داروهای اپیوئیدی تجویزی شروع کرده اند و سپس به خاطر ایجاد اثرات مشابهی که هروئین دارد به این ماده اعتیاد پیدا کرده اند. این ماده به هر شکلی که مصرف شود (اعم از تزریقی، استنشاقی و تدخینی) عوارض بسیار زیادی دارد.
در این مطلب جهت آگاهی بخشی به شما و کمک فوری به کسانی که دچار اعتیاد به این ماده هستند، به تمامی عوارض سوء مصرف هروئین اشاره کرده ایم.
عوارض مصرف هروئین
هروئین پس از مصرف به هر شکلی در نهایت وارد مغز می شود و به گیرنده های اپیوئیدی بر روی سلول هایی که در نواحی مختلف مغز هستند و عملکردهای گوناگونی دارند وصل می شود. این سلول ها مسئول احساس درد، خوشحالی، انرژی، کنترل ضربان قلب، خواب، تنفس و غیره هستند.
به طور کلی تفاوتی ندارد که مصرف هروئین به شکل تزریقی، تدخینی یا استنشاقی باشد چون در نهایت بخش زیادی از عوارض پدیدار خواهند شد. با این حال با توجه به اینکه در حالت تزریقی، غلظت ماده وارد شده بیشتر است، عوارض هم بیشتر خواهد بود.
به طور کلی عوارض مصرف هروئین بر بدن به دو صورت کوتاه مدت و بلند مدت بروز پیدا می کنند. عوارض کوتاه مدت عبارتند از:
- خشکی دهان
- گرگرفتگی پوست
- احساس سنگینی در دست و پاها
- تهوع و استفراغ
- خارش شدید
- کم توانی و مختل شدن عملکرد مغز
- قرار گرفتن در حالتی بین خودآگاه و ناخودآگاه
عوارض طولانی مدت مصرف مواد هروئین:
- بی خوابی یا اینسومنیا (Insomnia)
- تخریب دیواره رگ ها در مصرف به شکل تزریقی
-
عوارض مصرف هروئین از راه بینی
|
- از بین رفتن بافت دهان در مصرف به شکل تدخینی
- عفونت قلبی و دریچه ها
- آبسه
- یبوست و دل پیچه
- بیماری های کبدی و کلیوی
- مشکلات ریوی
- اختلالات ذهنی مثل افسردگی و اختلال جامعه گریزی
- اختلال در روابط جنسی
- بر هم خوردن چرخه قاعدگی در زنان
- هپاتیت B و C
- ایجاد لخته خونی
- خطر ایجاد عفونت های مادرزادی برای زنان باردار
- تشنج و حتی مرگ
چطور بفهمیم شخصی دچار اعتیاد به هروئین شده است؟
عوارض مصرف زیاد هروئین از راهی که مصرف شود با یکسری علائم و نشانه ها همراه است که به تشخیص زود هنگام و کمک رسانی به عزیزان مؤثر هستند. این علائم همگی به نوعی عوارض مصرف مواد هروئین هستند که بسته به عوامل مختلف در برخی افراد با شدت های مختلف بروز پیدا می کنند. ضمنا افراد مختلف برخی از این علائم را نشان می دهند پس باید تمامی علائم و عوارض چک شوند.
عوارض روانی اعتیاد به هروئین:
- احساس گناه و افسردگی مداوم
- نا امیدی و انزجار از خود
- عدم توانایی برای تمرکز بر روی یک موضوع خاص
- گیجی و سردرگمی دائمی
عوارض فیزیکی اعتیاد به هروئین:
- کاهش شدید وزن بدن
- خستگی و بی حالی مفرط
- چشمان پر از اشک و آبریزش بینی زیاد
- علائم دائمی شبه آنفلوانزا
- یبوست
- کبودی و خارش پوست (رایج ترین عوارض پوستی مصرف هروئین)
- اختلال در خواب
- آسیب شدید به کلیه و کبد و بروز بیماری های HIV و هپاتیت بدخیم
- سل و ذات الریه
عوارض اجتماعی اعتیاد به هروئین:
- عدم کنترل رفتارها با افراد نزدیک
- تغییر مود شدید و عدم ثبات رفتاری
- پرخاشگری زیاد در رفتار با مردم
- ترس زیاد از حضور در اجتماع
با توجه به اینکه شدت علائم و انواع و تعداد آنها از فردی به فرد دیگر متغیر است لزوم مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد حرفه ای الزامیست. به طور کلی ترک کردن مخدرهای اُپیوئیدی مثل هروئین دشوار است و به هیچ وجه نباید با روش های خودسرانه اقدام به ترک کنید یا عزیزان خود را با روش های سنتی و خطرناک ترک دهید. در مواقعی که تعدادی از عوارض و علائم فوق را مشاهده کردید و متوجه یکسری تغییرات رفتاری و عادات اجتماعی شدید فقط به کلینیک ترک اعتیاد مراجعه نمایید. در
کلینیک ترک اعتیاد دکتر دادگری پزشکان مجرب و متخصص حضور دارند که با تشخیص دقیق نوع اعتیاد و شدت آن بهترین شیوه درمانی را انتخاب می کنند. در ادامه برای اینکه بیشتر با عوارض مصرف هروئین آشنا شوید از سایر جنبه ها نیز به این موضوع می پردازیم. ضمنا بد نیست با عوارض ترک مصرف هروئین هم آشنا شوید تا با اطلاعاتی کامل اقدام نمایید. با ما همراه باشید.
مصرف هروئین چه تأثیری روی مغز می گذارد؟
عوارض مصرف هروئین بر روی مغز به دلیل تأثیر اولیه و نهایی این ماده بر روی گیرنده های خاصی در مغز است. همانطور که گفتیم این سلول ها وظایف مختلفی در بدن بر عهده دارند که با اتصال هروئین به آنها، اختلال در کار آنها و در نتیجه قسمت های مختلف بدن رخ می دهد.
قبلا در مورد عوارض کوتاه مدت و بلند مدت آن صحبت کردیم. اما بد نیست بدانید که دقیقا عوارض مصرف هروئین روی مغز چگونه است. با مصرف مکرر هروئین تغییراتی در عملکرد مغز رخ می دهند:
- افزایش آستانه تحمل: عملکرد سلول های مغز با دوز قبلی مختل شده و اکنون نیاز به دوز بیشتری است تا همان اثرات سرخوشی و غیره را ایجاد کند.
- وابستگی: در این مرحله سلول های مغزی، ماده هروئین (در بدن به مورفین تبدیل می شود) را به عنوان سوخت برای عملکرد خود در نظر گرفته اند و بدون مصرف آن عملکردشان مختل می شود. در چنین شرایطی از عوارض مصرف هروئین به شکل مکرر، وابستگی مغز است.
- اعتیاد: بیماری مخرب مغزی که بدون مراجعه به کلینیک حرفه ای و روش های درمانی اثبات شده علمی، راه خلاصی و درمان ندارد.
وقتی فرد دچار اعتیاد به هروئین می شود، از برخی داروها مثل متادون برای کاهش این عوارض استفاده می کند که خطرات جدی و حتی کشنده ای دارد. در ادامه این عوارض را توضیح می دهیم.
عوارض مصرف هم زمان هروئین و متادون
با هروئین که آشنایی دارید اما متادون داروی مخدر شبه اُپیوئیدی است که به همان گیرنده های سلول های مغزی وصل می شود تا در دوران ترک اعتیاد به موادی مثل هروئین، شدت علائم ترک را کاهش دهد. با این حال مصرف همزمان متادون و هروئین بسیار جدی و خطرناک بوده و شاید مرگ را در پی داشته باشد.
مصرف متادون در دوران ترک مثل مرحله سم زدایی و سم زدایی سریع به کاهش و جلوگیری از علائم شدید ترک کمک می کند اما به شرطی که فقط با دوز محدود و زیر نظر کامل پزشک استفاده شود. برخی افراد بدون اطلاع از عوارض ترکیب کشنده هروئین و متادون این دو را با هم در ترک خودسرانه مصرف می کنند.
عوارض مصرف هروئین با متادون عبارتند از:
- ضعیف شدن سیستم تنفسی: از عوارض مصرف قرص هروئین و متادون می توان به ضعیف شدن سیستم تنفسی اشاره کرد. همین عامل پس از مدتی باعث کاهش میزان هشیاری مغز و کاهش سرعت تنفس شده به نحوی که نیاز به کمک برای تنفس مثل دستگاه اکسیژن پیدا می کنند.
- منقبض شدن مردمک چشم: منقبض شدن بیش از حد مردمک باعث تاری دید و اختلالات متعدد در بینایی می شود.
- کما و مرگ: در صورتی که مصرف همزمان این دو ماده ادامه پیدا کند فرد مصرف کننده به خاطر نارسایی ریوی و قلبی ابتدا به کما می رود یا حتی جان خود را از دست می دهد.
عوارض مصرف هروئین در بارداری
متأسفانه امروزه اعتیاد به مواد مختلف از جمله هروئین رده سنی، جنسیت و وضعیت خاصی نمی شناسند. بارها شاهد اعتیاد زنان باردار بوده ایم که این اعتیاد قبل از شروع بارداری هم وجود داشته است یا در اثر مصرف بی رویه قرص ها در طی دوران بارداری ایجاد شده است.
یکی از رایج ترین عوارض مصرف هروئین در دوران بارداری، بروز سندرم پرهیز نوزادی یا NAS (Neonatal Abstinence Syndrome) است. هر چند این سندرم در اثر اعتیاد به هر ماده دیگری مثل بنزودیازپین هم رخ می دهد اما اگر در اثر هروئین ایجاد شده باشد خطرناک تر است. در این حالت به آن سندرم ترک مواد مخدر در نوزادان یا NOWS (Neonatal Opioid Withdrawal Syndrome) می گویند.
در چنین شرایطی وقتی نوزاد متولد می شود و بند ناف قطع می شود، منبع دریافتی هروئین از مادر قطع شده و علائم ترک پدیدار می شوند که بسته به شدت و مدت زمان مصرف این علائم و عوارض متفاوت هستند:
- اسهال
- مشکل در خوابیدن
- تعریق شدید
- استفراغ
- علائم مشابه با ترک هروئین در بزرگسالان
- گریه شدید و مداوم
- بی اشتهایی
- تب
- لرزش بدن
- کاهش تدریحی وزن بدن
- تحریک پذیری روده
برای درمان و ترک اعتیاد مادران باردار ابتدا مراجعه به کلینیک های تخصصی و حرفه ای الزامیست. گاهی اوقات بسته به شرایط و وضعیت، ترک اعتیاد سرپایی و مصرف برخی داروها مثل بوپرنورفین که توسط پزشک با دوز مشخص تجویز می شوند، این اعتیاد را رفع می کند.
عوارض ترک اعتیاد هروئین
عوارض مصرف قرص هروئین بسیار گسترده است و کاملا زندگی نرمال فرد را مختل می کند. یکی از مهمترین مواردی که باید به آن پرداخته شود، عوارض قطع مصرف هروئین می باشد. موقع ترک هروئین به دلیل همان اثراتی که بر روی مغز گذاشته شده و توضیح داده شد، یکسری عوارضی پدید می آیند که آگاهی داشتن از آنها بسیار ضروری است.
آگاهی از عوارض ترک مصرف هروئین باعث می شود تا افراد با اطلاع از این موارد همکاری بیشتری در کلینیک ترک اعتیاد با پزشکان داشته باشند و کل پروسه برای آنها بیشتر طبیعی جلوه کند و ترس آنها را بکاهد. طبق تجربه طولانی مدت ما در
کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک، برخی عوارض موقع قطع مصرف هروئین بسیار رایج هستند که عبارتند از:
- تمایل شدید ذهنی و بدنی به مصرف هروئین
- استفراغ و اسهال
- عوارض شبه بیماری آنفلوانزا
- دل پیچه و گرفتگی عضلات شکم
- درد عضلانی و استخوانی
- بی خوابی شدید
- اضطراب و افسردگی
- سراسیمگی و بی قراری
- پارانویا
- گریه های ناگهانی و غیر قابل کنترل
- عرق سرد ریختن
- آبریزش بینی
توجه داشته باشید که براساس سابقه اعتیاد، سن، جنسیت، شدت و مدت زمان اعتیاد یا دوره استفاده، عوارض مصرف هروئین از فردی به فرد دیگر از لحاظ نوع و شدت متفاوت خواهند بود.
اگر کسی دچار اعتیاد به هروئین بود چه کار کنیم؟
هر زمان متوجه شدید یکی از نزدیکان یا عزیزان شما دچار اعتیاد به مصرف هروئین شده، برای جلوگیری از بروز و شدت یافتن عوارض سوء مصرف هروئین حتما با پزشکان این مجموعه تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم برای مراجعه و گرفتن پذیرش انجام شوند.
بستری در کلینیک ترک اعتیاد یا
ترک سرپایی و
سم زدایی سریع و سایر روش ها پس از معاینه توسط پزشکان متخصص و مجرب این مجموعه بررسی می شوند تا بهترین اقدام درمانی در کوتاه ترین زمان ممکن اجرا شود.
با اشتراک این مطلب و آگاهی رسانی عمومی جلوی اعتیاد اطرافیان به ماده هروئین یا انجام روش های خودسرانه برای ترک هروئین را بگیرید تا جان افراد زیادی نجات پیدا کند. در صورتی که هر گونه سؤال در رابطه با عوارض مصرف هروئین و موارد مرتبط با آن دارید از ما بپرسید
25/10/2021
ترک اعتیاد