اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد

نقش خانواده در ترک اعتیاد از مرحله شروع تا اتمام آن بسیار مهم بوده و هیچ مورد دیگری نمی تواند کمبود آن را جبران کند به نحوی که برای آموزش خانواده ها برای داشتن عملکردی مناسب، روش های خانواده درمانی و تکنیک های علمی متناسب با آن پدید آمده است. در این مطلب نکاتی را ذکر می کنیم تا بتوانید از اهمیت نقش خود نهایت استفاده را ببرید.


اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد به شکل صحیح

تمامی پزشکان و متخصصین فعال در کلینیک ترک اعتیاد قبول دارند که اعتیاد افراد نه تنها خود فرد را به انحطاط می کشد بلکه خانواده نیز عذاب زیادی می بینند اما نمی توان نقش خانواده در ترک اعتیاد را در نظر نگرفت یا حتی آن را حذف کرد!

متأسفانه خانواده ها در این مرحله به چند دسته تقسیم می شوند:

  • تعدادی یا همه آنها درگیر اعتیاد هستند که اصلا گزینه مناسبی برای حمایت فردی که قصد ترک دارد نخواهند بود
  • آموزش کافی ندیده و اطلاعات دقیق و خوبی ندارند لذا در طی این پروسه خانواده نیز ضربه دیده و حتی روابط قبلی خودشان نیز خدشه دار می شود
  • آموزش کافی دیده اند و به خوبی نقش خود را ایفا کرده و با حمایت همه جانبه و اصولی باعث ترک اعتیاد بدون بازگشت فرد خانواده می شوند.
در این مطلب قصد داریم تا با ارائه نکات علمی و اصولی شما را به دسته 3 برسانیم تا با اهمیت واقعی و بسیار تأثیرگذار نقش خانواده در ترک اعتیاد آشنا شوید و بتوانید به خوبی از این مرحله عبور کنید.

نقش خانواده در ترک اعتیاد بسیار اساسی و مهم است

خانواده ها چطور به فرزند معتاد خود کمک کنند؟

هنگامی که افراد مراحل اولیه ترک اعتیاد حضوری در کلینیک ها را تا مرحله قابل قبولی پشت سر گذاشته باشند یا سم زدایی فوق سریع را رد کرده باشند بسته به تشخیص دکتر ترک اعتیاد از یک بازه زمانی به بعد در خانه پروسه ترک اعتیاد خود را دنبال خواهند کرد تا طبق آموزش های دیده شده با چالش های مربوطه مقابله کرده و وارد اجتماع شوند که در این مرحله نقش خانواده در ترک اعتیاد نیز بسیار نمایان است. حتی در مواقعی نقش خانواده در ترک اعتیاد با نحوه صحیح متقاعد کردن فرزند برای شروع ترک اعتیاد است. اما سؤال اینجاست چه کاری باید انجام دهند؟
  1. مطالعه در مورد اعتیاد: خانواده هایی که در مورد اعتیاد، اثرات جانبی، علائم و مشکلات و چالش های ترک اعتیاد مطالعه کرده باشند بهتر می توانند به فرزند معتاد خود کمک کنند و تصمیمات و رفتارهای خودسرانه اتخاذ نکنند و واکنش های تخریبی بروز ندهند.
  2. تنگ نکردن اوضاع بر فرزند معتاد: خانواده هایی که فرزند معتاد یا اعتیاد وی را پنهان می کنند او را بیشتر سرخورده و گناهکار نشان داده و این حس گناه و شرمندگی را در آنان تقویت می کنند که بسیار مضر است. لذا از خانواده ها خواسته می شود که به هیچ وجه چنین کاری نکنند و با آغوشی باز او را وارد اجتماع کنند تا نقش خانواده در ترک اعتیاد را پررنگ کرده باشند.
  3. کمک در حد معقول: کمک کردن و علاقه ورزیدن به فرزند معتاد باید در کنار قوانین و حد و مرزهای محدود کننده مثل منع رفت و آمد با دوستان معتاد و غیره باشد. در واقع وقتی صحبت از اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد در کنار نقش مؤثر کلینیک ترک اعتیاد می شود، یعنی حمایت و عشق ورزیدن در حد معقول تا جایی که سوء استفاده نشود.
  4. صحبت های محترمانه و متقاعد کننده: در مواقعی شاید نیاز باشد خانواده ها در شروع ترک اعتیاد دخالت کنند یعنی به نحوی کامل درست و اصولی فرزند خود را متقاعد کنند یا فرزندان پدر یا مادر و یا هر دو را متقاعد کنند که اعتیاد را کنار بگذارد. بهترین شیوه در این مرحله این است که برای وی توضیح دهید که چه اثراتی بر شخصیت و رفتار او و حتی محیط خانواده و جو صمیمی آن آمده و مشکلات مالی که بخاطر این قضیه درست شده تا فرد متقاعد به شروع ترک اعتیاد شود.
  5. خانواده درمانی: به بسیاری از خانواده هایی که اطلاعات کافی ندارند، نسبت به اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد بی اطلاع بوده و یا نمی دانند که چطور باید شروع کنند و نیاز به مشاوره و کمک دارند توصیه می کنیم که حتما در جلسات خانواده درمانی و گروه های حمایتی متشکل از خانواده های با وضعیت مشابه خود شرکت کنند که با مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد در تهران به راحتی قابل دسترس است.
در این جلسات گروهی و حتی فردی در مورد نحوه مقابله با چالش های پیش روی خانواده ها، عدم مأیوس شدن در صورت اعتیاد مجدد افراد، اقدامات صحیح و اصولی و غیره صحبت می شوند تا خانواده ها با اطلاعات کامل شروع کنند و از نقش خانواده در ترک اعتیاد کاملا آگاه شوند.
 

نکاتی که خانواده ها در ترک اعتیاد فرزند یا والدین خود باید بکار بگیرند

تا اینجا در مورد اصول کلی و رفتارها و واکنش های مناسبی صحبت کردیم که همگی اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد و عواقب عملکرد اشتباه آنها را نشان دادند اما در ادامه قصد داریم برای سه مرحله تصمیم به ترک، در حال ترک و اعتیاد مجدد نکاتی را بیان کنیم که خانواده ها باید انجام دهند که در صورت رعایت آنها این چالش ها به راحتی قابل رفع خواهد بود.
با توجه به اینکه چنین کاری فقط از عهده خانواده ها ساخته است این نکات اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد را بیش از پیش نشان می دهند چرا که طبق مطالعات صورت گرفته درمان دارویی و نظارت مستقیم در کلینیک ترک اعتیاد فقط در صورتی که با حمایت خانواده باشد مؤثر خواهند بود.

نقش خانواده برای افرادی که قصد ترک دارند:

  • شروع صحبت با لحنی آرام و دوستانه باشد.
  • اجازه بدید فرد دقیقا متوجه شود که چرا از او می خواهید ترک اعتیاد را شروع کند
  • در مورد روش های جدید درمانی فوق العاده مؤثری که خوانده اید صحبت کنید
  • بیش از 5 دقیقه صحبت را ادامه ندهید
  • هر 6 تا 12 ماه یکبار رویه خود را تکرار کنید
تا اینجا با نقش خانواده در شروع ترک اعتیاد آشنا شدید اما در ادامه با نکاتی در مورد انجام نقش خانواده در ترک اعتیاد با ما همراه باشید:
  • سرگرمی های سالم مانند پیاده روی به برنامه اضافه کنید تا فرد وقت و انرژی برای مواد مخدر نداشته باشد
  • از رفتارهای بد وی خشمگین نشوید
  • وقتی فرزند یا والدین شما به هر هدفی که مشخص کرده اید دست پیدا می کنند جایزه در نظر بگیرید
  • همیشه بپرسید که چه کاری می توانید برای شادی آنها انجام دهید
  • اگر خودتان نیز اعتیاد را ترک کرده اید در مورد مزایای آن و اثرات مثبتی که داشته صحبت کنید
اما نقش خانواده در ترک اعتیاد، پس از آن هم هست که اجازه اعتیاد پیدا کردن مجدد داده نشود اما اگر رخ داد چه نکاتی را باید رعایت کنید:
  • تشویق و ترغیب مجدد به ترک اعتیاد و تعیین جایزه خاص مورد علاقه وی
  • از جملاتی که در آن کلمات دوباره و مشابه آن هست استفاده نکنید
  • به او کمک کنید تا از تجربه خود درس بگیرد و از مزایای زندگی سالم برای او بگویید.
در این مطلب متوجه شدید که از لحاظ روانشناسی نقش خانواده در ترک اعتیاد با هیچ مورد دیگری قابل جایگزین نیست و بسیار اهمیت دارد. این نقش چنان اثرگذار است که می تواند باعث بهبودی کامل فرد و یا برعکس، باعث تخریب بیشتر او شود. ضمنا به هر میزان خانواده ها موفق تر عمل کنند هزینه کلینیک ترک اعتیاد نیز کمتر خواهد شد و نیازی به مراجعه مجدد وجود نخواهد داشت.
 
به مشاوره نیاز دارید ؟ با ما تماس بگیرید