درمان افسردگی پس از ترک اعتیاد

افسردگی پس از ترک اعتیاد یکی از عوامل و اختلالات شایعی است که ممکن است در حین پروسه ترک اعتیاد بوجود بیاید و حتی پس از آن نیز ادامه پیدا کند یا پس از ترک کامل رخ دهد. در هر صورت شناخت علائم و ادامه جلسات درمانی به صورت منظم در کنار نقش حمایتی خانواده و دوستان در درمان این وضعیت بسیار حائز اهمیت و ضروری است.


چرا افسردگی پس از ترک اعتیاد رخ می دهد؟

با اینکه افسردگی بخاطر اعتیاد می تواند ناشی از مشکلات زمینه ای و ژنتیکی هم باشد اما معمولا اعتیاد و افسردگی از شایع ترین بیماری های همراه هستند (Dual Diagnosis) که افسردگی پس از ترک اعتیاد نیز ادامه خواهد داشت و لذا شناخت کامل نسبت به این رخداد، شناسایی علائم و درمان آن بسیار حائز اهمیت تا بتوان جلوی اعتیاد دوباره به مواد را گرفت. دلایل زیر طبق تحقیقات علمی مشخص می کنند که چرا افسردگی پس از ترک اعتیاد مخصوصا در شرایط سم زدایی فوق سریع اتفاق می افتد:
 
  1. بهم ریختن عملکرد مغز: با توجه به اینکه هیچ ماده ای به صورت طبیعی تا این حد قادر نیست سطح دوپامین مغز که در شادی و سرخوشی مؤثر است را بالا ببرد، پس از ترک نیز هنوز افسردگی ادامه خواهد داشت تا کم کم مغز به این سطح از دوپامین عادت کند، مخصوصا که مدت زمان زیادی اعتیاد به مواد داشته باشید.
  2. احساس از دست دادن شدیدی دارید: وقتی که مواد مخدر را ترک می کنید دقیقا مشابه این است که یکی از بهترین دوستان خود را از دست داده اید و حتی حس خواهید کرد که نسبت به آدمای اطراف خود دوست بسیار بهتری بود در این مواقع متخصصین مرکز کلینیک ترک اعتیاد تلاش می کنند تا با پیگیری های پس از ترک جای این مواد و همچنین دوستانی که شاید واقعا از دست داده باشید را پر کنند و ضمن اینکه مطمئن شوند دوباره به سمت مواد کشیده نمی شوید.
  3. اوضاع چندان سرگرم کننده نیست: خوشی و سرمستی که با مصرف مواد داشتید و حتی در گروه های مرتبط با آن شرکت می کردید با قطع مواد قطع می شوند و برای اینکه حس افسردگی پس از ترک اعتیاد از بین برود باید به مغز فرصت داد تا شرایط جدید را درک کرده و سعی در برقراری ارتباط با افراد واقعی کند.
  4. چالش ها سخت تر می شوند: به دلیل احساس ضعف و کاهش اعتماد به نفسی که شاید پیدا کنید هر استرس و چالشی ممکن است شما را سرخورده کرده و دوباره به مصرف مواد سوق دهد تا از حس افسردگی پس از ترک اعتیاد خلاص شوید و این مرحله ای است که باید به خود بفهمانید که مشکلات در هر مرحله ای از زندگی رخ می دهند و از پس تمامی مشکلات بر خواهید آمد.

افسردگی پس از ترک اعتیاد، اختلالی بسیار شایع و نیازمند پیگیری جدی
 

علائم افسردگی پس از ترک اعتیاد کدامند؟

همه ما حالات مختلفی از غم، اندوه، سرخوردگی و غیره را تجربه کرده ایم اما بین افسردگی بالینی و رنج ناشی از اتفاقات موقتی کاملا متفاوت است. لذا هیچ موقع شدت و نوع علائم افسردگی پس از ترک اعتیاد را با بروز این عوامل در اثر از دست دادن عزیزان یا شرایط دیگر یکسان در نظر نگیرید:
 
  • احساس ناامیدی                       
  • اضطراب                  
  • از دست دادن اشتها و کاهش وزن
  • افزایش اشتها و افزایش وزن     
  • خواب خیلی زیاد یا خیلی کم    
  •  گریه کردن زیاد
  • درد و رنج                                 
  • بی انرژی بودن                    
  • احساس گناه
  • احساس بی ارزشی                  
  • مشکل تمرکز روی فعالیت های روزانه            
  • فکر خودکشی                           
  • از دست دادن علاقه یا فعالیت های سرگرمی

پروسه و برنامه درمانی کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک

به منظور درمان افسردگی پس از ترک اعتیاد که قطعا در حین ترک مواد مخدر نیز رخ خواهد داد نیازمند این است که افسردگی و جلوگیری از بازگشت اعتیاد به صورت جداگانه ولی موازی هم پیش بروند که این خاصیت پروسه درمانی بیماری ها و شرایط بالینی است که با یکدیگر رخ می دهند. در پروسه ترک اعتیاد در مرکز کلینیک ترک اعتیاد باید فرایند درمانی کاملا دقیق پیش برود در غیر این صورت شاید عوارض جبران ناپذیری شکل بگیرد.
با توجه به حضور متخصصین روان درمانی و مشاورین بسیار حرفه ای اعتیاد، کادری مجرب با علم و آگاهی کامل نسبت به چالش های پیش رو فعالیت دارند. ضمنا توجه داشته باشید که با توجه به نوع اعتیاد و شدت آن و همچنین ویژگی های شخصیتی متفاوت هر فرد، این پروسه در جزئیات شاهد تفاوت هایی نیز خواهد بود:
 
  1. تست روانشناسی عصب شناختی جامع و کامل برای ترسیم برنامه درمانی متناسب با نوع بیمار
  2. روان درمانی فردی شدید برای پی بردن به علت افسردگی پس از ترک اعتیاد
  3. گروه درمانی منظم برای تشکیل گروه های اجتماعی سالم
  4. حمایت انگیزشی و استراتژی های درمانی مثل مصاحبه انگیزشی یا MI
  5. درمان های تغییر رفتاری مثل CBT یا DBT
  6. درمان جایگزین مواد اعتیادآور با داروهایی مثل متادون یا بوپرِنورفین برای به حداقل رساندن حس افسردگی پس از ترک اعتیاد و افزایش شانس موفقیت در طولانی مدت
  7. تجویز داروهای ضد افسردگی برای اصلاح تعادل مواد شیمیایی بدن و بازگشت انرژی
  8. آموزش و مشاوره خانوادگی برای حمایت عاطفی و همه جانبه از افراد
  9. تجویز درمان هایی مثل طب سوزنی، یوگا، هنر درمانی، ورزش درمانی و ماساژ

نقش حمایتی خانواده در پروسه درمان افسردگی پس از ترک اعتیاد غیر قابل انکار است
 

افراد چه نقشی در رفع افسردگی پس از ترک اعتیاد دارند؟

همیشه بخاطر داشته باشید که در هر پروسه درمانی، فقط کادر درمان، شیوه ها و روش های علمی و داروهای مورد تأیید حتی در قوی ترین فرم به تنهایی کافی نیستند و تا زمانی که همکاری فرد بیمار نباشد و روش های توصیه شده را برای بهبودی خود انجام ندهد، نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد. همین روند در مورد درمان افسردگی پس از ترک اعتیاد نیز صادق است و به همین دلیل توصیه می کنیم تا روش های زیر را انجام دهید:

خود درمانی ساده و بدون هزینه

شاید این جمله را شنیده باشید که در درمان افسردگی پس از اعتیاد، بهترین و ساده ترین کارها شامل تغذیه مناسب، خواب درست و کافی و همچنین ورزش کردن است. برای این کارها برنامه ریزی کنید و طبق برنامه پیش بروید و لزومی هم ندارد نسبت به خودتان سخت گیر باشد و برنامه سنگینی بچینید، آهسته و پیوسته عمل کنید.

انجام تفریحات مورد علاقه

یکی از علائم افسردگی این است که دیگر از چیزهایی که قبلا لذت می بردید، لذتی نمی برید و بی انرژی و بی انگیزه هستید. پس یک دوست پر از انرژی انتخاب کنید و با او به انجام سرگرمی های مختلف بپردازید ولی خودتان را خسته نکنید. صرفا این کار جهت احیای انگیزه و انرژی از دست رفته است.

مراقبت پس از ترک اعتیاد را جدی بگیرید

پس از اینکه جلسات و دوره درمانی در کلینیک ترک اعتیاد تمام می شود دوره مراقبت پس از آن مثل شرکت در جلسات گروهی، مصاحبه های انگیزشی و پیگیری های حضوری متخصصین شروع می شود تا مطمئن باشند روند خوب گذشته را ادامه می دهید. پس حتما از این دوران غافل نشوید تا کاملا ترک اعتیاد رخ دهد.

بیکار نباشید

در کنار موارد گفته شده سعی کنید که خود را همیشه سرگرم و مشغول نگه دارید و ترجیحا تفریحات سالم مثل کتاب خواندن، فعالیت روزانه مثل پیاده روی، اشتغال به کار و غیره را انتخاب کنید تا در محیط های سالم تری هم باشید.
 



البته باید توجه داشت که در کنار کلیه این عوامل، گروه سومی هم به نام خانواده و دوستان نزدیک نیز با نقش حمایتی همه جانبه خود در رفع افسردگی پس از ترک اعتیاد بسیار تأثیرگذار خواهند بود.
 


هزینه کلینیک ترک اعتیاد

هزینه کلینیک ترک اعتیاد بسته به میزان شدت بیماری و نوع اعتیاد، تعداد جلسات درمانی و حتی مکان کلینیک و متخصصین متفاوت بوده و تقریبا مبلغ حداقلی آن 700 هزار تومان است که توصیه می شود برای اطلاع از شرایط و هزینه ها به صورت حضوری مراجعه کنید تا پس از بررسی وضعیت بیمار کاملا مشخص گردد.
 

به مشاوره نیاز دارید ؟ با ما تماس بگیرید